Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Solbær

Solbær

Solbær

Solbær (Ribes nigrum) er et lille, mørkt bær, der stammer fra Europa og dele af Asien. Solbærret smager sødt, men har en bitter undertone. De små bær kan spises rå, men kan også bruges i saft, syltetøj og desserter. Solbærbusken er nem at dyrke og trives i tempererede områder.

Navnet ”solbær” kommer sandsynligvis fra bærernes farve, der kan udvikler sig fra grøn eller rød til mørke lilla eller sort, når de modnes. Denne udvikling har menneskerne i og omkring vikingetiden syntes mindede om solen – Vi kan dog ikke helt se sammenligningen. På oldnordisk blev solbær kaldt ”sólblár”, hvor sól betyder ”sol” og ”blár” betyder ”blå”. Selvom bærret ikke er blåt, fik det muligvis navnet, fordi det adskilte sig fra andre gule og røde bær.

Men menneskets kærlighed til solbær går faktisk endnu længere tilbage end vikingetiden. Solbær blev dyrket og brugt i Romerriget så tidligt som år 100 f.Kr. Dengang blev solbær brugt som medicin mod forkølelse, influenza og fordøjelsesproblemer.

I Danmark er vi vilde med solbær, der er en af de mest populære bærtyper i Danmark. For mange vækker Ribena-saft med smag af solmodne solbær glædelige barndomsminder og masser af nostalgi.

Smagsdefinition: Sød og syrlig
Sæson: Sommer – typisk i juli og august