Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Kvæde

Kvæde

Kvæde

Kvæde (Cydonia oblonga) er en gul frugt, der er kendt for sine aromatiske frugter, der til forveksling ligner en mellemting mellem en pære og et æble. Netop disse frugter er den faktisk også nært beslægtet med.

Kvæden stammer oprindeligt fra området omkring Kaukasusbjergene, der strækker sig over det østlige Tyrkiet, Armenien, Georgien og det nordvestlige Iran. I dag kan den dyrkes i alle tempererede områder over hele verden, herunder Danmark.

Romerriget spillede faktisk en stor rolle i udbredelsen af kvæde til Norden. Romerne var kendt for at have dyrket kvæder og brugt dem i forskellige kulinariske retter. Det siges endda, at de lærte skandinaverne at dyrke dem. Som en sjov og interessant fakta stammer ordet ”marmelade” fra det portugisiske ord ”marmelada”, som betyder ”kvædemarmelade”. Dette navn blev brugt, fordi kvæde var en af de første frugter, der blev brugt til at lave en form for konservering, der minder om det, vi nu kender som marmelade.

Tager du en bid af en kvæde vil du opleve en meget hård og skællignede yderkant, mens det indre frugtkød er fast, surt og duftende. Kvæden er normalt for sur til at spise rå, men det smager fantastisk som marmelade og i anden madlavning. Vi skal ikke længere tilbage end blot 150 år, hvor kvæden blev betragtet som en helt almindelig frugt i danske haver.

Hvis du har lyst til at opleve den skønne frugt i Danmark, skal du tage mod Kongens Have i København i efterårsferien. Her står et kvædetræ, som faktisk har stået der siden havet blev grundlagt under Christian D. 4!

Smagsdefinition: Sød og bitter
Sæson: Efterår