Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Jordbær

Jordbær

Jordbær

Jordbær (Fragaria x ananassa) er et sødt, rødt bær, der stammer fra Europa og Nordamerika. De er blevet dyrket i århundreder, men findes også vildt i naturen. Før man begyndte at dyrke jordbær i 1800-tallet i Frankrig, blev alle jordbær plukket i det vilde.

De tidligste registrerede henvisninger til jordbær stammer fra oldtidens romerske litteratur, hvor de blev betragtet som luksusfrugter. I middelalderen blev de betragtet som symboler på kærlighed og skønhed, og i dag ser vi det som et lækkert bær, der smager godt i de fleste retter, drikkevarer og desserter!

Jordbær er fyldte med vitamin C, og faktisk indeholder de mere Vitamin C end appelsiner. Jordbær har også en naturlig tandblegende effekt, da de indeholder en naturlig mælkesyre, der kan hjælpe med at fjerne pletter fra tænder.

Der er flere teorier om, hvordan jordbærret har fået sit navn. En teori går på, at jordbærrenes navn stammer fra den måde, jordbærplanten vokser på. Ved at sende sine lange stængler ud, skaber det nye planter. En anden teori er, at det har fået sit navn fra det oldengelske ”streawberige”, hvilket betyder ”bær, der skal ligge på skrå”. Dette henviser til en gammel praksis, hvor man plukkede jordbær og lagde dem på strå for at beskytte dem mod fugt og skidt. Selvom vi i dag kalder det ”jordbær”, så er det faktisk ikke et bær, men en samling af bittesmå sammensatte frugter.

I Danmark har vi en lang historie med jordbær. Allerede i vikingetiden er der fundet jordbærfrø ved gamle vikingeborge ved Viborg. Jordbær med fløde er en ægte dansk sommerklassiker, ligesom en god nostalgisk jordbærtærte.

Smagsdefinition: Sød
Sæson: Forår og sommer