Blåbær
Blåbær (Vaccinium myrtillus) er små, saftige bær, der er særligt kendt for deres lækre smag og sundhedsmæssige fordele. Blåbærret er en superfood, der er rig på antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte kroppen mod skadelige frie radikaler. Det menes, at blåbærret har antiinflammatoriske egenskaber, som kan være gavnlige for hjernen og hjertet.
Blåbærret kan overordnet set inddeles i to kategorier: vilde og kultiverede. De vilde blåbær er oftest mindre og mere intense i smagen, mens de kultiverede er større og sødere. Blåbær er faktisk et af de få bær, der bevarer deres vitaminer i både frossen og frysetørret tilstand, og derfor udgør bærrene også en fast del af astronauters kost i rummet.
Oprindeligt stammer blåbærret fra Nordamerika, hvor det lille bær er blevet nydt i århundreder. Retter som blåbærtærter og blåbærpandekager kan faktisk spores helt tilbage til kolonitiden! Det giver derfor også god mening, at USA er den største producent af blåbær i verden, hvor størstedelen af produktionen foregår i staterne Maine, Oregon og Michigan.
Grundlæggeren af den kommercielle blåbærdyrkning, Elizabeth Coleman White, spillede en vigtig rolle i udviklingen af de blåbærsorter, vi kender og elsker i dag. Elizabeths barndomshjem var fyldt med blåbærbuske, som hun begyndte at udvikle og forske i sammen med botanikeren Frederick Coville i starten af 1900-tallet. Dette resulterede i en blåbærsort, der var nemmere og mere produktiv at dyrke. Hun var en vaskeægte blåbær-dronning!
Blåbær kan bruges på mange måder i din madlavning. De er gode i smoothies, til kager og desserter eller som en hurtig snack på farten
Smagsdefinition: Sød og sylig
Sæson: Sommer og tidligt efterår