Historie

En vingummi til hele verden

Det startede med en idé om at lave verdens bedste vingummi. At tage smagsoplevelsen op på et højere gastronomisk niveau, hvor flere sanser sættes i gang, og gøre det med de bedste mulige råvarer. Denne ide blev startskuddet til Wally and Whiz

Kristian Them Hansen

det hele startede i 2014, hvor Kristian Them Hansen netop sad i sin lejlighed på Østerbro med en pose vingummi i hånden og funderede over deres smag og indhold. Kristian fortæller selv:

Mit yndlings slik er og bliver vingummier. I min verden kan intet hamle op med de små lækre gummiagtige sjovere. Dog er der to ting, der altid har irriteret mig lidt. For det første har jeg altid kunnet smage hvilken farve en vingummi har, men ikke hvilken smag farven skulle forestille at smage af. For det andet, så har ikke alle mine venner haft mulighed for at smage denne - i min verden - fantastiske delikatesse. Dette skyldes, at størstedelen af alle vingummier enten indeholder stivelse fra dyr (oftest svinegelatine udvundet af knogler, øjne og hjerne fra grise), rester fra gluten, eller kunstig farve eller smag. 

Disse to problemstillinger motiverede Kristian til at fremstille en vingummi, der både havde naturlig/ægte smag fra rigtige bær eller frugter. Naturlige farver (uden animalsk tilsætning), i det hele taget uden nogen former for animalsk tilsætning (vegansk) således at alle kunne opleve den glæde ved vingummi som han selv altid har haft. 

Pippi Langstrømpe

Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg godt finde ud af!!

Inspireret af overstående citat kastede Kristian sig ud i udfordringen og gik straks i gang. Det hele begyndte i hans lejlighed på Østerbro i København. Kristian fortæller selv:

Jeg startede med lidt vegansk stivelse, en flaske solbærsaft og lidt citronsyre fra det lokale supermarked. Jeg gik så i gang med at blande det sammen i mit lille køkken. De første mange gange smagte det afskyeligt. Så jeg måtte prøve igen og igen. Og igen. jeg følte mig som miraculix (der opstod navnet WHIZ), når jeg stod der og blandede mine ingredienser i forsøget på at skabe magi.

Langsomt, men sikkert, skiftevis udvidede og afviste han udvalgte ingredienser. Samtidigt blev lejligheden stille og roligt fyldt op med ingredienser, dufte og forskellige sukkerarter fra gulv til loft. På et tidspunkt havde han 2 tons sukker, stivelse, smage, m.m. i lejligheden på Østerbro, men drømmen tog ligeså langsomt form.

If you can dream it you can do it!

02.10.2015 blev drømmen til virkelighed, i den forstand at dette var dagen hvor Wally and Whiz solgte/sendte deres første ordre. Den gik til en delikatesse butik i Rødovrecentret. Herefter fulgte heldigvis mange flere. I dag fås Wally and Whiz i mere end 800 butikker og i omkring 30 lande.